petek, 7. februar 2014

Debelost je velik problem sodobne družbe


Že vrsto let različni strokovnjaki na področju znanja in poleg dnih vsi zdravniki opozarjajo, da je debelost eden izmed največjih faktorjev tveganja za uničevanje našega zdravja. Še najbolj zaskrbljujoča pa je slika, ki kaže, da v razvitem svetu čedalje bolj raste delež otrok, ki jih pesti prekomerna telesna teža. Zato je veliko število strokovnjakov prepričanih, da je eden izmed najbolj zakoreninjenih problemov v naši družbi povezan prav z vzgojo in širjenjem pravilnih informacij o tem, kako prehranske navade vplivajo na debelost. 

Eden izmed najbolj razširjenih zmotnih predstav, ki povzročajo debelost med otroci, je prepričanje staršev, da količine hrane, ki jo otrok zaužije, ni potrebno nadzorovati, češ da je v obdobju rasti in razvoja, zaradi česar naj bi dobesedno porabil vse kalorije, ki jih zaužije. Vendar tudi pri otrocih se kaj hitro pričnejo nabirati presežne kalorije. Če gremo v samo jedro problema, potem se bo večina strokovnjakov strinjala, da je za debelost kriv kalorični presežek. Ljudje, tako kot vsa živa bitja, delujemo po načelu energijske bilance. Za debelost je krivec to, da se bilanca poruši v prid tega, da v telo vnesemo več kalorij, kot jih porabimo. Že samo dejstvo, da je telo ohranjeno pri življenju, pomeni, da se porablja energija. Vsak udarec srca, vdih s pljuči, proces v prebavilih, trzljaj mišice itn. zahteva porabo določene količine energije. Poleg tega pa smo zdravi ljudje tudi aktivni.

Hodimo v službo, pospravljamo, se ukvarjamo s športom, skrbimo za otroke, razmišljamo in še bi lahko naštevali. Tisti, ki jih muči debelost, lahko pričnejo s hujšanjem na dva načina. Ali povečajo aktivnosti v svojem življenju, tako da pričnejo dnevno porabljati več energije, ali pa zmanjšajo količino zaužite hrane. Oba načina vplivata na energijsko bilanco, ki v končni fazi diktira, kdaj telo hujša in kdaj pridobiva na kilogramih. Debelost je velik problem, ki se ga lahko znebimo na zelo preprost način, le volja je potrebna.
http://fidimed.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar