petek, 28. februar 2014

Delo v šolstvu

Delo v šolstvu je skupek različnih poklicev, ki so bodisi vsak zase, toda kljub temu medsebojno povezani in se dopolnjujejo. Če pogledamo na primeru osnovne šole, v njej najdemo skupek različnih poklicev, od učitelja razrednega pouka, učitelja športne vzgoje, ravnatelja, učiteljev posameznih predmetov. Delo v šolstvu lahko opravljajo ljudje, ki so izobraženi za določeno delovno mesto v šolstvu. Učitelj mora vsekakor imeti veliko ljubezni, predvsem do otrok in do poklica, ki ga opravlja.

Učitelj razrednega pouka ali razredni učitelj je tisti, ki skrbi za celostni razvoj učencev vse od trenutka, ko le ti prvič prestopijo šolski prag. Zagotavlja možnosti za razvoj učencev na spoznavnem, socialno-emocionalnem in psihomotoričnem področju. Otrokom omogoča, da usvajajo nova znanja in jih znajo uporabiti. Skrbi za razvoj samostojnosti, vedoželjnosti, komunikacije, ustvarjanja, pozitivne samopodobe in otroke spodbuja h gibalni aktivnosti. Za poklic razredni učitelj se zahteva univerzitetna izobrazba pedagoške smeri razredni pouk na katerikoli od pedagoških fakultet. Delo v šolstvu pa tudi za učitelja razrednega pouka ni samoumevno, saj mora po določenem času učitelj pripravnik pred komisijo opravlja strokovni izpit. V šolstvu pa ima posebno mesto tudi poklic ravnatelj šole, ki je pedagoški vodja in poslovodni organ javne šole.

Ravnateljeve naloge in pristojnosti je treba iskati v vrsti zakonov, podzakonskih aktov in drugih pravnih predpisov. Že sama šolska zakonodaja postavlja ravnatelju množico nalog, pristojnosti in odgovornosti. Sam si mora najti metodo, kako naloge obvladovati in se jim ne izogniti. Prav tako si mora postopoma ustvariti prioritete, kar pomeni, da se nekaterih nalog ne more otresti, temveč nenehno bdeti nad njihovim uresničevanjem. Temeljne naloge ravnatelja so načrtovanje, organiziranje, usmerjanje in nadzorovanje. Ravnatelj opravlja dela in naloge poslovodnega in pedagoškega vodje, organizira, načrtuje in vodi delo šole, odgovarja za strokovno vodenje zavoda. Delo v šolstvu je delo v osnovni ali srednji šoli in drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih.
Več o delu v šolstvu najdete tudi tukaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar