sreda, 5. marec 2014

Magnezij, za telo druga najpomembnejša rudnina

Magnezij je takoj za kalcijem druga najbolj pomembna rudnina, ki jo telo potrebuje. V telesu ga je 25 do 30 gramov, od tega dve tretjini v ogrodju kosti, 29 % ga je v srcu, jetrih in v mišicah, ostanek magnezija pa najdemo v telesnih tekočinah. Magnezij je esencialni kemijski element, največ ga je v morski vodi, v rastlinah, najpogosteje pa se spaja s kalcijem, s katerim sodeluje pri izgradnji kosti, sklepov, mišičnega tkiva, ter pri izgradnji kosti, sklepov, mišičnega tkiva, ter pri izgradnji človeškega, pa tudi živalskega zobovja. Še posebej pri starejših ljudeh se količina magnezija v celicah in v tkivu zmanjšuje, zato ga je treba nadomestiti s povečanim vnosom. Magnezij je zelo pomemben tudi kot sredstvo v boju proti stresu.

Magnezij sodeluje pri številnih presnovnih procesih, pri nastajanju nukleinskih kislin, pri strjevanju krvi, telesni odpornosti in ustvarjanju glikogena oziroma jetrnega škroba. Magnezij pa je tudi znan kot odličen čistilec organizma, saj v črevesje privlači tekočino, kar omogoča sproščanje trebušnih mišic in bolj temeljito praznjenje črevesja. Prav iz tega razloga se lahko jemlje kot naravno odvajalo, ki je vsekakor veliko manj škodljivo od tistega, ki ga boste dobili pri zdravniku ali v lekarni. Magnezij najdemo v zeleni zelenjavi, v mesu, mlečnih proizvodih, morskih sadežih, v ribah, siru, soji, arašidih, oreščkih, bananah, avokadu, v rjavem rižu, odličen vir magnezija pa so posušene marelice in nekatere mineralne vode.

Ljudje, ki trpijo zaradi močnega stresa in so zato bolj podvrženi možnosti za srčni infarkt, potrebujejo več magnezija kot ljudje, ki so popolnoma zdravi. Nastanek srčnega infarkta lahko takšni ljudje skušajo preprečiti tako, da skušajo nadomeščati povečano potrebo z jemanjem magnezija v obliki zdravil. Na splošno je pomanjkanje magnezija v današnjem, sodobnem času zelo razširjeno, strokovnjaki pa domnevajo celo, da je magnezij in njegovo pomanjkanje krivo za številne civilizacijske bolezni.
http://www.vivalis.si/trgovina

Ni komentarjev:

Objavite komentar