nedelja, 6. april 2014

Slabi in dobri holesterol


Holesterol je snov, ki je podobna maščobam. Telo ga nujno potrebuje za opravljanje osnovnih procesov, ki zagotavljajo normalno delovanje organizma in zagotavljajo njegovo zdravje. Zato je zelo pomembno, da na holesterol ne gledamo kot na sovražnika. Njegova vloga je nepogrešljiva pri sestavljanju celičnih membran, pri nastanku nekaterih hormonov, pri sintezi vitamina D in nastanku žolčne kisline. Seveda pa holesterol sodeluje še pri nekaterih drugih pomembnih procesih v telesu. Brez njega bi naši možgani preprosto ne mogli funkcionirati.

 Kaj je torej problem, ki ga povzroča holesterol? Problem ni v njem, ampak v njegovi količini v krvi. Predvsem pa je potrebno ločiti holesterol na dobrega in na slabega. Slabi holesterol se označuje kot LDL. Slab je zaradi tega, ker iz jeter prenaša holesterol v arterije in druga telesna tkiva. Višja kot je njegova raven v krvi, večje je tveganje za bolezni srca in ožilja pri določeni osebi. Dobri holesterol ali HDL pa odnaša holesterol iz arterij in tkiv nazaj v jetri, ki naj bi poskrbela za to, da se holesterol iz telesa izloči. Zato je zaželeno, da je ta holesterol prisoten v krvi. Raziskave kažejo, da je povišan nivo, ki ga doseže holesterol, v krvi, pomemben faktor pri nastanku bolezni srca in ožilja. V Sloveniji je raziskava pokazala, da je kar 69,2 odstotka oseb, ki imajo povišano raven. Zato pa je pomembno, da se že zelo zgodaj pričnemo ukvarjati s postopki, da ga znižamo. Eden izmed glavnih faktorjev, s katerimi lahko vplivamo na to, je hrana. Prav hrana močno vpliva na to, da se holesterol dovaja v človeški organizem.

Najbolje je uživati pusto meso, ribe in veliko sadja ter zelenjave. To pa seveda ne pomeni, da je potrebno iz jedilnika izločiti vse maščobe. Kot smo povedali na začetku, telo holesterol potrebuje, pomembno je predvsem to, da je nivo v mejah, ki ne predstavljajo tveganja.

Več informacij tudi tukaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar