četrtek, 1. maj 2014

Študenti in dijaki ter prostovoljno zavarovanje

Eden izmed zelo pomembnih vidikov, na katere je potrebno paziti ob izgubi statusa študenta, je prostovoljno zavarovanje. Pomanjkljivost našega zdravstvenega zavarovanja je, da posameznikov, ki so končali šolanje, in so zato bili pred tem zavarovani prek enega izmed staršev, ne obvesti, da po izgubi statusa študenta preneha veljati prostovoljno zavarovanje. Mnogi posamezniki na to niso pozorni, zaradi česar lahko nastopijo številne težave.

Vsak posameznik, ki mu preneha veljati prostovoljno zavarovanje, ima natanko mesec dni časa, da ga sklene in se s tem ponovno zavaruje. V nasprotnem primeru, prične po enem mesecu veljati tako imenovana čakalna doba. Kadar prične veljati to stanje, tudi če oseba sklene prostovoljno zavarovanje, mora preteči kar čas treh mesecev, da ima pravico do ugodnosti, ki ga to zavarovanje ponuja. To pomeni, da bo moral posameznik v takšni situaciji tri mesece plačevati premije, vendar pa dejansko ne bo imel od tega nobene koristi. To je dejansko malus ali kazen za tiste, ki prekinejo prostovoljno zavarovanje za dlje časa. Čeprav se takšna kazen za prostovoljno zavarovanje zdi precej kruta, pa ima logičen razlog. Če bi takšne kazni ne bilo, bi se posamezniki zavarovali samo takrat, ko bi potrebovali zdravstvene storitvi, to se pravi takrat, ko bi zboleli.

Na takšen način pa zavarovalni sistem ne more delovati. Pri zavarovalnem sistemu gre vedno za prenos tveganja iz skupine ljudi, ki ne potrebuje pomoči, na skupino ljudi, ki pomoč potrebuje. Zato morajo vsi istočasno vplačevati premije, saj v nasprotnem primeru v skupnem fondu ni denarja za vse, ki potrebujejo zavarovalno storitev. K temu je potrebno dodati še to, da prostovoljno zavarovanje morajo plačevati vse polnoletne osebe, ki nimajo statusa dijaka ali pa študenta. Po dopolnjenem 26. letu, pa tudi če ima oseba takšen status, ne more več biti zavarovana po starših, ampak mora prostovoljno zavarovanje pričeti plačevati sama oz. ga izgubi.

Preverite vaše zavarovanje na tej strani

Ni komentarjev:

Objavite komentar