petek, 30. maj 2014

Imunski sistem je organski sistem

Imunski sistem je organski sistem . Organski sistem je sestavljen iz posebnih celic in organov. Njihova poglavitna naloga je, da nadzorujejo organizem ter ga varujejo pred patogeni. Ključna značilnost, ki jo imunski sistem ima je, da je sposoben razlikovati med tujimi in lastnimi molekulami, ki so izražene na površini celic ali plavajo v medceličnini. Imunski sistem sposobnost razlikovanja med tujimi in lastnimi molekulami izražajo s tem, da sprožijo imunski odziv.

Pri tem imunski sistem oziroma imunski odziv deluje tako, da se molekule, ki sprožijo imunski odziv, vežejo na specifične imunske receptorje. Znanstvena panoga, katere aktivnosti so povezane z značilnostmi, ki jih imunski sistem ima je imunologija. Imunski sistem je zaradi svojega posebnega in neprecenljivega pomena za zdravje najbolj raziskan. Ker pa je z raziskovanjem značilnosti in posebnosti, ki jih imunski sistem ima, povezano tudi tveganje za različne posledice na človeškem počutju, zdravju, lastnostih ter ne nazadnje tudi življenjem, se poizkusi in raziskave izvajajo tudi na živalskih vrstah. Raziskovanje na tako imenovanih modelnih živalskih vrstah, ki je pomembno za imunski sistem, se izvaja zaradi določenih podobnosti z človekom. Imunski sistem je organiziran v obliki plasti .

Plasti so sestavljene na podlagi naraščajoče stopnje specifičnosti proti patogenom. Najbolj osnovna obramba, preko katere imunski sistem deluje je zunanja plast. Delovanje zunanje plasti je zagotovljeno z kemično in mehansko prepreko. V primeru, da patogen premaga mehansko ali kemično prepreko, se oblikuje imunski odziv. Sproženi imunski odziv je hiter, vendar ni specifičen. Imunski sistemi so značilni tudi za živali in rastline. Najbolj poseben je sistem pridobljene imunosti, kateri temelji na specifičnih receptorjih za ciljne molekule. Ciljne molekule so odraz patogenih organizmov, ki delujejo na različne dele organizma. Delovanje imunskega sistema je lahko včasih moteno. Imunski sistem motnje izkazuje v šibkejšem, močnejšem ali manj specifičnem delovanju.

S tem, ko ima imunski sistem motnje v delovanju, se lahko pojavijo genetske okvare, pridobljena stanja ali zmanjšana odpornost proti vplivom nalezljivih bolezni.

Več o imunskem sistemu in kako ga okrepimo preberite tukaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar