četrtek, 8. maj 2014

Zaposlitev: kako priti od prošnje do razgovora

Ali tudi v iščete svojo prvo zaposlitev, pa pri tem niste najbolj uspešni? Mnogo mladih se danes srečuje s problemom prve zaposlitve. Delodajalci običajno želijo zaposliti kader, ki ima številne delovne izkušnje, z mladimi, ki so pravkar dokončali šolanje, pa je tako, da teh izkušenj žal še nimajo, saj jih tudi nikjer še niso mogli pridobiti. Veliko mladih je razočaranih, ker se jim zaposlitev izmakne, ker delodajalci ne priznavajo študentskega dela. Čeprav je nekdo pridobil ogromno znanja, izkušenj in veščin s študentskim delom, pa to za mnoge ni formalno zadostno, da bi ga zaposlili.

 Eden izmed ključnih pogojev za to, da dobimo vsaj priložnost za zaposlitev tako, da nas povabijo na razgovor za prosta delovna mesta, je, da pripravimo in pošljemo kvalitetno spremno pismo in prav tako kvaliteten življenjepis. V spremnem pismu delodajalcu povemo, kje smo izvedeli za prosto delovno mesto, zakaj smo prepričani, da nas nujno potrebuje in zraven dodamo še kakšen stavek o nekem našem znanju, ki je specifično za vrsto delo, na katerega se prijavljamo. Zaposlitev danes išče ogromno ljudi in delodajalci prejmejo na stotine prošenj, zato je pomembno, da mi z našo delodajalca prepričamo vsaj v to, da nas povabi v ožji krog izbora, ki se običajno odvija na razgovoru. Na to pa bo vplivala tudi kvaliteta življenjepisa.

V njem ni potrebno, da razglabljamo o vsem, kar smo v življenju počeli. To se strogo odsvetuje, ampak v njem predstavimo predvsem tiste naše sposobnosti, ki so ključne za zaposlitev. Znanja, veščine, tehnike in spretnosti, ki so povezane z naravo delo, so najbolj pomembne in jih je potrebno zelo nazorno navesti. Za to, da bo verjetnost za zaposlitev višja, je potrebno na razgovoru delodajalca prepričati tudi s svojo osebnostjo. Ne bodite zadržani, pa tudi ne preveč klepetavi. Najprej pustite, da spregovori šef, nato pa se prilagajajte temu, kar spoznate o njegovem karakterju.

http://www.mojazaposlitev.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar