četrtek, 5. junij 2014

Izumirajoči jeziki, izginjajoči jeziki

Izumirajoči jeziki so jeziki, ki so izginili ali imajo trend izginjanja iz našega vsakdanjika. Pri tem gre za naravni proces, s katerim se soočajo predvsem manjše jezikovne skupine. Izumirajoči jeziki lahko v naravnem procesu izumiranja nastanejo na več načinov. Izumirajoči jeziki, ki so doživeli ali doživljajo proces izginjanja pomena njihovih besedil, so se ali bodo soočili z izgubo članov skupnosti.

Takšno izgubo v celoti ni mogoče nadomestiti, saj se trajno izgubijo načini preverjanja pravilnega govora ali zapisa takšnega jezika. Delno se dajo izumirajoči jeziki nadomestiti z govorom ali zapisom potomcev, ki so govorne ali pisne posebnosti, katere so jih izumirajoči jeziki imeli, poznali, obvladali in znali izgovoriti ali zapisati. Vendar v tem primeru lahko pride do nepopravljive škode. Izumirajoči jeziki lahko na ta način, torej poizkusa potomcev zapisati ali izgovoriti določeno besedo, stavke ali besedilo, izgubijo večji ali manjši del značilnosti, za katere pa nihče ne ve, ker sodnikov, ki bi to ocenili preprosto ni. Tako se izumirajoči jeziki prek potomcev govorcev oziroma piscev izvirnika spremenijo v neko čisto novo obliko, namesto v obliko, ki jo izumirajoči jeziki v izvirniku poznajo. čeprav se nam izumirajoči jeziki zdijo oddaljeni imamo take primere tudi nedaleč od nas.

Problem pri tem je, da tega praktično ne vemo, ker je domena peščice ljudi. Tako smo blizu podobne situacije kot jeziki, ki so izumrli. Pomen besed v izvirniku se bo lahko za vedno izgubil, bodisi, ker ne bo nobeden poznal pomena besed, bodisi zato, ker bo potomec ali druga oseba izvirnik napačno tolmačil ali pisno prevedel. Primere izumrtje zapisa imamo nekdanji zapis števila štiri, ki je bil pred stoletji zapisan kot polovica številke osem. Take primere najdemo na raznih objektih, kot so recimo cerkve, kjer se je zapis števila štiri izpred stoletji še ohranil. Primer jezika, ki na žalost sledi trendu, ki ga imajo izumirajoči jeziki , je govorica ne ravno oddaljene Rezije.

Več o posameznih izumirajočih jezikih najdete tukaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar