sobota, 7. junij 2014

Hrvaška in njena stara mesta

Hrvaška je turistična dežela. Organiziran turizem, kot razmeroma mlada panoga se je razvila z razvojem prevoznih sredstev, ter dostopnosti prevoza šrišim množicam. V začetku so si turizem, kot ga pomnimo danes, lahko privoščili le najpremožnejši in srednji sloji prebivalstva. Hrvaška ima v tem pogledu kar nekaj starih letovišč, kjer so si lahko premožnejši omislili oddih.
Zanimivi so bili cilji, ki so bili dostopni s takratnimi prevoznimi sredstvi. V prvi vrsti so bile zanimive železniške in morske povezave, cestni promet je bil v tistih časih bolj kot ne prej pustolovščina, kot današnje razumevanje potovanja po cestah. Zanimiva Hrvaška letovišča in cilji obiskovalcev so se umestila v starodavnih mestih, ki imajo na eni strani kaj pokazati, na drugi strani so s svojo tradicionalno kulturo bivanja, zanimivi za tujce. Veliko turistom zanimivih točk se nahaja na obali Jadranskega morja. Hrvaška na severnem delu, natančneje na zahodni obali Istre premore kar nekaj starodavnih mest, ki so nastale pod vplivom tako starih kultur kot so recimo Histri, kot vplivom vplivnih mest in državnih tvorb v bližini. Tak primer so bližnje Benetke, z Beneško republiko, ki je svoj čas pomenila trgovsko velesilo in vez Evrope z oddaljenimi kraji, predvsem v Aziji. Stoletja pred tem je svojo pomembno vlogo odigral Oglej. Sosednja Hrvaška obala je svoj navdih, vzore in vedenjske navade črpala ter jih umestila v svoj vsakdanjik. Tak primer ima Hrvaška v mestu Rovinj, z starodavnim pristaniščem. Pripadal je tako Ogleju kot Benetkam. Hrvaška ima turistična mesta , ki so podobno kot Rovinj, pripadala različnim zgodovinskim vplivom in posestim, vzdolž cele obale vzhodnega Jadrana.

 Tako imamo znamenita Hrvaška mesta Split in Dubrovnik. Poleg tega je na tako obali, kot otokih in polotokih moč odkriti priče vplivov starodavnih kultur in držav. Hrvaška je dežela z veliko starimi mesti, ki so zanimive za obisk, ogled ali bivanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar