ponedeljek, 16. junij 2014

Kampiranje, oblika bivanja na prostem

Kampiranje je oblika bivanja na prostem. Kampiranje sodi med aktivnosti v zunanjem okolju, pri katerih prebivalci urbanih naselji za krajši ali daljši čas zapustijo svoja naselja, ter grejo živeti na prosto, v naravno okolje. Kampiranje se najveèkrat dogaja v urejenem okolju kampa.

Kampiranje je oblika bivanja na prostem. Kampiranje sodi med aktivnosti v zunanjem okolju, pri katerih prebivalci urbanih naselji za krajši ali daljši cas zapustijo svoja naselja, ter grejo živeti na prosto, v naravno okolje. Kampiranje se najveckrat dogaja v urejenem okolju kampa. Dejavnost mora zadostovati zakonskim predpisom in standardom, ki kampiranje ureja enako kot vse druge dejavnosti. Zakon, predpisi in standardi urejajo samo bivanje gostov v naravi, na drugi strani pa mora biti kampiranje, kamp, prostor za življenje v naravi urejen v skladu z zakoni. Tako imenovano divje kampiranje ni dovoljeno, zato so za takšne oblike zagrožene kazni.
Bivanje v naravi oziroma kampiranje se izvaja z razlicnimi sredstvi. Najpogosteje je kampiranje izvedeno s šotorom. Pocitniška prikolica je ravno tako priljubljeno sredstvo za kampiranje, poleg tega pa so priljubljeni tudi bivalniki. Kot rekreativna aktivnost se je kampiranje zacelo uveljavljati v zgodnjem 20. stoletju. Pri tem velja omeniti, da je bila neorganizirana oblika znana že veliko prej. Uporabljali so jo razni migranti, ki so potovali preko dežel. Nekateri so potovali zaradi ekonomskih interesov, drugi so potovali in kampiranje imeli za tradicijo, tretji so se za takšno obliko odlocili, ker drugje strehe nad glavo niso imeli.
Sodobne oblike v osnovi posnemajo starejše oblike. Mnogi prisegajo na življenje na prostem v razlicnih oblikah tudi danes. Tako imamo mnoge pušcavnike,ki kampiranje oziroma življenje na prostor uporabljajo za dosego nekih svojih ciljev. Vecinoma pa gre za urejene oblike, ki so zakonsko urejene, regulirane in nadzirane. Najveckrat se ljudje za kampiranje odlocijo v casu pocitnic, ki so lahko daljše ali krajše, lahko pa je kampiranje namenjeno obisku prireditev, dogodkov in podobnih srecanj. Na naših tleh je veliko glasbenih festivalov, kjer je kampiranje sestavni del dogodka, saj v kampih poteka družabno življenje.
Kampiranje se kot oznaka uporablja za razne aktivnosti na prostem. Nekateri prisegajo na kampiranje, ki uporablja le najnujnejše za preživetje.

http://www.campingrovinjvrsar.com/sl/

Ni komentarjev:

Objavite komentar