četrtek, 2. avgust 2012

Kolektivne pogodbe


Aktualno: najnovejša zakonodaja in kolektivne pogodbe.
Vse o disciplinskem postopku ter o uveljavljanju in varstvu pravic iz delovnega razmerja.

Spoštovani!

Odpuščanje delavcev je zapleten postopek in terja precej vloženega truda in znanja. Da bi pri svojem delu ostali v stiku z aktualnimi novostmi in izbrali čim bolj ustrezen postopek odpuščanja zaposlenih (glede na situacijo v vašem podjetju), smo pripravili novosti, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

Odpovedi pogodb o zaposlitvi – dodatna pojasnila
Natančno pojasnjujemo, kako je potrebno postopati pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi ter kakšno obliko in vsebino odpovedi uporabiti. Delodajalec ne more enostransko preklicati odpovedi pogodbe o zaposlitvi - kako to urediti, preberite v priročniku. Predstavljamo še primer iz sodne prakse, kjer pojasnjujemo, kako uporabiti odškodnino namesto reintegracije.

Potek postopka izredne odpovedi – v priročniku preberite tri ključne točke, ki jih ne smete spregledati!

Kakšne razloge uporabiti za odpoved?
Vse več naših bralcev je želelo dodatne informacije o rešitvah različnih primerov, predvsem rešitve iz sodne prakse. Skozi primere podajamo konkretne odgovore na različna vprašanja, kot so: Kdaj je odločitev delodajalca poslovna odločitev in vanjo sodišče ne more posegati? Kako tečejo subjektivni in objektivno roki? Kako vpliva sistemizacija delovnih mest na postopke odpovedi? Kdaj je pomanjkanje dela zakonit poslovni razlog za odpoved? Kako urediti odpovedi presežnim delavcem?

Dodatno pojasnjujemo, kako je s pravnimi sredstvi zoper pisno opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.  Dodana so pojasnila k uporabi različnih razlogov za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, kot so:
Opravljanje dela pod vplivom alkohola
Prikrivanje manjka
Pretep na delovnem mestu
Odgovornost za primanjkljaj blaga
Poneverba
Neupravičeni izostanki z dela
Izsiljevanje
Odklanjanje dela in nespoštovanje navodil delodajalca

Novo: Disciplinske sankcije v novih kolektivnih pogodbah
Predstavljamo vam komentarje k nekaterim novim kolektivnim pogodbam in disciplinske sankcije glede na posamezno kolektivno pogodbo.

Aktualno na zgoščenki:
Pisne obdolžitve in vabila na razgovor za naslednje primere: pretep na delovnem mestu, nespoštovanje navodil delodajalca, neupravičena odsotnost z dela, zamujanje na delo, odklonitev dela
Nove kolektivne pogodbe: elektro in kovinska industrija
Kvotni sistem zaposlovanja invalidov – aktualna zakonodaja

V pripravi:
Vse o kvotnem sistemu zaposlovanja invalidov – komentarji, praksa
Primeri iz sodne prakse s komentarji in praktičnimi nasveti
Aktualna zakonodaja

Naj vam bo priročnik pri vašem strokovnem delu čim bolj v pomoč, vaše morebitne želje pa nam sporočite na: info@zalozbaforummedia.si.

Ni komentarjev:

Objavite komentar